Kwart van jongeren denkt aan zelfmoord

28 mei 2008 at 12:04 (Nederland, Onderzoek)

ALMERE / JOSSIE VAN PUIJENBROEK – Een kwart van de Almeerse jongeren denkt wel eens aan zelfmoord. Drie procent regelmatig, dertien procent af en toe. Zes procent laat het zelfs niet bij gedachten en heeft de afgelopen twaalf maanden een poging ondernomen om zelf een einde te maken aan zijn of haar leven. Dit komt neer op meer dan elfhonderd Almeerders tussen de twaalf en achttien jaar oud. Dat blijkt uit de jongerenenquête van GGD Flevoland.

De jongerenenquête is in het schooljaar 2006/2007 voor de vijfde keer gehouden onder Flevolandse jongeren in de leeftijd van twaalf tot en met achttien jaar. Ruim dertienduizend jongeren hebben een digitale vragenlijst ingevuld over gezondheid en aanverwante onderwerpen.

GGD Flevoland noemt het hoge aantal jongeren dat wel eens suïcidale gedachtes heeft, zorgelijk. Het percentage is vergeleken met de jongerenenquêtes uit 1998 en 2002 gestegen. In vergelijking met landelijke cijfers ligt het aantal ook erg hoog. Vorig jaar werd bekend dat twintig procent van de jongeren wel eens heeft overwogen zelfmoord te plegen. Uit het onderzoek in Flevoland blijkt dat zelfmoordgedachten, maar ook een poging, vaker voorkomt bij meisjes dan bij jongens.

GGD Flevoland adviseert de diverse gemeenten in de provincie dan ook om serieus werk te maken van dit enorme probleem. ,,Het is belangrijk dat alle betrokken instanties en partijen zoals de geestelijke gezonheidszorg, algemeen maatschappelijk werk en bureau Jeugdzorg hierin samen gaan werken. Belangrijk is om te onderzoeken om welke groep jongeren het gaat”, aldus de onderzoekers. Volgens hen zou het onderwijs hier een belangrijke rol in kunnen spelen. ,,Bijvoorbeeld door docenten deel te laten nemen aan precentiecursussen voor suïcide en psychosociale problematiek.”

Bron: Almere Vandaag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: