Nederlandse Allochtone homo acteur pleegde zelfmoord.

7 juni 2008 at 19:20 (Acteurs, Nederland)

Nederland: Op 15 mei van dit jaar overleed Youssef Sjoerd Idibi (foto) nadat hij zelfmoord pleegde. Als zoon van een Palestijnse vader en een Friese moeder werd hij destijds de eerste van een reeks allochtone acteurs die bovendien ook nog homoseksueel was.

Idilb werd onder andere bekend door de soap-serie: ‘Onderweg naar Morgen’ en de tv-series als ‘Westenwind’ en ‘Russen’. De acteur heeft zelf een eind aan zijn leven gemaakt en is inmiddels begraven in zijn geboorteplaats Drachten. Later bleek dat er verschillende afscheidsbrieven van hem zijn gevonden, het ging om een serie mooie en gevoelige brieven aan zijn familie.

Dat Youssef homo was vertelde hij toen hij ongeveer veertien jaar oud was, en zijn seksuele geaardheid was nooit een probleem binnen de familie. Wel zou hij zelf het wel spijtig hebben gevonden dat hij zijn vader geen kleinkinderen kon bezorgen. Ook bij de Palestijnse familie was zijn homoseksuele geaardheid geen probleem en veranderde het niets, aan de traditie die stelt dat een man gaat heten naar zijn zoon (Mohammed was dus ‘Abu Youssef’ gaan heten, ‘Vader van Youssef’) werd niet geraakt. Bovendien waren er wel grotere zorgen, namelijk het feit dat zijn moeder een hersentumor had en de operatie haar gehele persoon veranderde.

Idilb was al vanop jonge leeftijd bezig met zich verkleden, toneel spelen en optreden, en was het dus al van kinds af duidelijk dat hij acteur zou worden. Het werk kwam al op hem af nog voor hij zijn opleiding had afgemaakt, met zijn kale schedel en staalblauwe ogen hoorde hij tot de eerste generatie allochtone acteurs en was hij erg in trek. De ene keer stond hij in het theater de andere keer schitterde hij op televisie.

Youssef Idilbi legde de lat inwendig hoog, en was bijna overmatig kritisch over zichzelf. Bij collega-acteurs keek hij naar wat die goed deden; bij zichzelf naar wat hij niet goed vond gaan. Daardoor leek het verschil altijd heel groot. Tevreden over zichzelf was hij eigenlijk nooit. Hij schermde zichzelf steeds een beetje af, anderen mochten niet te dicht bij komen, van grote bijeenkomsten hield hij niet en na een voorstelling wachtte hij niet op het applaus, en stapte meestal meteen in de auto bij zijn vriendje Rutgher waarmee hij sinds 2003 samen was.

Youssef Sjoerd Idilbi werd op 7 mei 1976 in Drachten geboren. Hij overleed op 15 mei 2008 in Amsterdam.

Bron: trouw.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: