Vrouw vervolgd na zelfmoord partner

12 juni 2008 at 18:01 (Burgers, Nederland)

BREDA – Een overdosis morfine werd Frank van der List uit Breda vorig jaar fataal. Het Openbaar Ministerie vindt zijn echtgenote Matty nalatig en medeverantwoordelijk voor de zelfmoord.

Volgens justitie en deskundigen is het proces uniek. Nooit eerder werd iemand na de zelfmoord van de partner voor de rechter gebracht, omdat er onvoldoende hulp zou zijn geboden. Die dubieuze eer is vandaag weggelegd voor de 37-jarige Matty de J.

Voor buurtbewoners van de Bredase volkswijk Heusdenhout was Matty de J. altijd al een bekende verschijning. Ze zagen haar vaak als een ‘zombie’ door de straten lopen. De van oorsprong Zuidkoreaanse vrouw maakte een verwarde indruk.

Matty (37) woonde samen met haar man Frank ( 38 ) en hun twee jonge zoontjes in een nieuwbouwwoning aan de Lage Kant, een straat die verder voornamelijk bestaat uit naoorlogse portiekflats en woningen. Het gezin viel uit de toon. Door vele ruzies en schreeuwpartijen kregen andere bewoners het idee dat Matty en haar twee kinderen flink onder de duim werden gehouden door de ‘dominante’ motorfreak en ‘driftkikker’ Frank van der List.

Als 1 mei ’s avonds de politie massaal voor het hoekhuis van Matty en Frank staat, gonst het van de geruchten.

Buren vermoeden dat Matty iets is overkomen. ,,Zij was doodsbang van die rare snuiter. Het zat gewoon niet goed in hun relatie,” haalt Michael Armstrong zich voor de geest, een bewoner enkele huizen verderop.

De verbazing bij omwonenden én familieleden is des te groter als blijkt dat Frank zich met een overdosis extreem zware morfinepillen van het leven heeft beroofd. Heel even rust de verdenking op Matty, omdat er geen afscheidsbriefje van Frank wordt gevonden. Maar al snel wordt een moordtheorie door de politie uitgesloten.

Toch wordt Matty anderhalve maand later opgepakt. Justitie vermoedt dat ze onvoldoende heeft gedaan om haar man te helpen na de overdosis. Ze zou Frank bewust in zijn hulpeloze toestand hebben achtergelaten. Een overtreding van artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht, waarin staat dat iemand zijn partner moet onderhouden, verzorgen en verplegen. Wie dat nalaat, riskeert twee jaar cel.

Het is voor het eerst dat justitie dit artikel na een zelfmoord uit de kast trekt en de partner van het slachtoffer ermee vervolgt.

Aanleiding voor de verdenking is de reconstructie van de politie. Justitie ziet te veel vreemde gebeurtenissen tussen het innemen van de medicijnen en Franks overlijden. Maar wat is er volgens het OM dan gebeurd?

De spanningen tussen Matty en Frank leiden op 30 april weer tot een flinke ruzie. Als het echtpaar enkele uren later naar bed gaat, het is dan ongeveer tien uur, vertelt Frank aan Matty dat hij medicijnen heeft ingenomen. Onduidelijk is echter of hij ook vertelt hoeveel en welke medicijnen hij heeft geslikt.

Wel verklaart Matty dat Frank hevig gaat zweten en erg zwaar ademhaalt. Aan het begin van de nacht zou ze daarom hebben geprobeerd het ziekenhuis en haar huisarts te bereiken. Tevergeefs, er wordt niet opgenomen. Matty legt een nat handdoekje op Frans voorhoofd en valt in slaap.

De volgende ochtend belt Matty rond kwart voor tien in paniek haar pleegvader, die een uur later arriveert. Na aankomst vindt hij de combinatie van de gevonden lege medicijnenstrips en Franks toestand erg alarmerend. Eerst belt hij het alarmnummer 1-1-2, waar hij het advies krijgt contact op te nemen met de huisarts. Direct stuurt hij Matty naar de plaatsvervangend huisarts voor advies.

In het gesprek van Matty bij de huisarts, het moet dan half een zijn geweest, gaat het volgens justitie helemaal fout. Zo zou Matty wel de lege medicijnenstrips hebben laten zien, maar hebben beweerd dat Frank nog wel aanspreekbaar was. Het OM denkt dat mede hierdoor de arts geen alarm slaat. In plaats daarvan vraagt hij Matty haar man goed in te gaten te houden en hem op de hoogte te houden.

Zij gaat een dutje doen en doet die middag twee keer boodschappen. Om vier uur ’s middags neemt Matty weer poolshoogte bij haar man, die enkele uren eerder moet zijn overleden.

zie ook:
‘Juiste medisch hulp nagelaten’
‘Matty heeft hier niets aan kunnen doen’

Bron: AD.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: