Nierkankerpatiënt pleegt zelfmoord na weigering medicijn

25 juni 2008 at 15:12 (Engeland, Medisch)

Daily MailEen Britse man die leed aan nierkanker in een vergevorderd stadium, vestigde zijn laatste hoop op een duur medicijn. Toen de verzekering weigerde dat te vergoeden, heeft hij zelfmoord gepleegd.

Albert John Baxter, 75, leed aan nierkanker in een terminaal stadium. Zijn oncoloog wilde hem sunitinib voorschrijven, waarmee goede resultaten geboekt worden. De verwachting was niet dat hij nog zou genezen, maar wel dat zijn kwaliteit van leven beduidend zou verbeteren. Maar zijn verzekeraar weigerde het medicijn te vergoeden, vanwege de hoge kosten (25.000 pond per jaar, bijna 32.000 euro) en de verwachting dat het effect niet groot zou zijn.

De oncoloog ging in beroep, en Baxter verwachtte dat het resultaat hiervan positief zou zijn. Inmiddels verslechterde zijn toestand en werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Op de dag dat hij te horen kreeg dat het beroep was afgewezen, is hij naar huis gegaan om er dan zelf maar een eind aan te maken.

Baxters partner Barrie Curryer vertelt dat ze nog hebben aangeboden om het medicijn zelf te betalen, maar dat ze dan de kosten van de hele behandeling voor hun rekening hadden moeten nemen. Dat ging hun budget te boven.

Sunitinib, ook bekend onder de naam Sutent, is het eerste nieuwe medicijn tegen gevorderde nierkanker in 30 jaar. Het kan het leven van patiënten met twee jaar verlengen en in sommige gevallen zelfs de tumor doen krimpen. Het is toegelaten op de Britse markt, maar de overheid heeft nog geen regels voor vergoeding vastgelegd. Tot dat gebeurd is, beslissen verzekeraars zelf of hun patiënten het vergoed krijgen of niet.

De weigering aan Baxter was de tweede van in totaal 19 aanvragen voor het middel bij deze verzekeraar sinds januari 2007.

Bron: Daily Mail

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: