Toename zelfmoordpogingen tbs-kliniek onderzocht

1 juli 2008 at 21:10 (Nederland, Onderzoek)

AMSTERDAM – In tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken hebben zich in mei en juni meer zelfmoordpogingen en gevallen van zelfverminking voorgedaan dan in de maanden ervoor. Onderzoek moet uitwijzen of er verband bestaat tussen deze incidenten en de problemen van de afgelopen tijd in de particuliere kliniek.


Tbs-kliniek Oldenkotte. Foto: ANP

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie heeft twee inspectiediensten gevraagd dit na te gaan in het onderzoek dat ze doen naar de situatie in Oldenkotte. Ook de interim-bestuurder moet extra aandacht besteden aan incidenten en indien nodig maatregelen nemen.

Albayrak kondigde dat dinsdag aan in een brief aan de Tweede Kamer, waarin ze niet aangeeft om hoeveel meldingen van incidenten het gaat. Half juni zei ze tijdens een spoeddebat op basis van oudere cijfers nog dat van een groter aantal incidenten in de eerste vier maanden van het jaar geen sprake was.

Nadat een medewerker van de tbs-kliniek afgelopen weekeinde in De Telegraaf had aangegeven dat er wel degelijk meer zelfmoordpogingen zijn geweest, zei de SP dat het erop lijkt dat de staatssecretaris de Kamer niet juist heeft geïnformeerd. Het parlement houdt donderdag opnieuw een debat met haar over de kwestie. In Oldenkotte zitten veel tbs’ers met borderline, een psychiatrische stoornis waarbij vaak zelfverminking plaatsvindt.

De raad van toezicht van de tbs-kliniek heeft eind vorige week een interim-bestuurder aangesteld die de dagelijkse leiding heeft overgenomen van de twee directieleden. Op die manier moet een einde komen aan de vertrouwenscrisis tussen het personeel en de leiding. De ondernemingsraad vertrouwt erop dat de tijdelijk bestuurder de problemen kan oplossen.

Medewerkers klaagden de afgelopen maanden over onveilige situaties als gevolg van onderbezetting. Volgens de toezichthouder waren de verhoudingen tussen personeel en de directie ernstig verstoord, maar is er geen sprake geweest van een onveilige situatie.

Albayrak wil wekelijks worden geïnformeerd over de situatie in de kliniek. Alle incidenten met patiënten of medewerkers moeten direct aan haar worden gemeld. De opnamestop blijft van kracht tot de toezichthouder aangeeft dat er weer nieuwe patiënten kunnen worden opgenomen.

Bron: De Telegraaf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: