Buurman koning pleegt zelfmoord

4 juli 2008 at 23:38 (België, Burgers)

© Belga

Door Paul Demeyer | Bron: Nieuwsblad.be

Elhassan Ougfa is negentiende Brusselse straatdode dit jaar

LAKEN – De dakloze man die in een zelfgebouwd hutje naast het koninklijk paleis in Laken woonde, heeft zelfmoord gepleegd. De Marokkaan, die bekend werd als ‘de buurman van de koning’, is al de negentiende dakloze die dit jaar overlijdt in Brussel.

Hij was een beetje een held, Elhassan Ougfa. Begin dit jaar raakte bekend dat de man, een gelovige moslim uit Marokko, met plastiek en takken een hut had gebouwd in de strook bos parallel aan de tuinmuur van het koninklijk paleis in Laken. Daarnaast installeerde hij een toilet en groef hij een waterput. In de hut was ook een moskee. De Brusselse overheid gedoogde zijn aanwezigheid.

Een paar weken geleden gingen we nog eens langs bij Ougfa. Hij zat in zijn deurgat graan te malen. Hij liet een steen op een andere draaien en strooide daartussen graankorrels, die bloem werden. Daarna ging alles nog eens door een zeef.

In tegenstelling tot kort daarvoor wilde Elhassan deze keer niet praten. We vroegen of hij iets te kort kwam. Wilde hij eten, of water misschien? Hij wees naar zijn waterput, daar stond nog genoeg water in. En in zijn zelfgebouwde oven bakte al een broodje. Achter hem stonden wat conserven op een schap.

Hij zag er relatief netjes uit. Propere broek, wat bestofte trainingsjas en schoenen waarin hij een van de veters vervangen had door stukjes touw. Buiten deinde de rommel uit. Tenminste, voor de buitenstaander was dat rommel. Zoals die scheef gevallen ijskast. Voor Ougfa was dat zijn afwasbak.

De grootste verandering was de deur met daarop een sleutel. Ougfa lachte toen we ernaar wezen. Hij maakte een gebaar van een wild dier. Maar praten deed hij niet.

De man werd enkele dagen na zijn overlijden ontdekt door twee hulpverleners die eten kwamen brengen. Toen wij gisteren gingen kijken, stond de deur halfopen, met de sleutel aan de binnenkant. Tegen de wand binnen stonden de maalstenen. Daarboven hing een doorgesneden touw. Daaronder een plas. Het rek met conserven was bijna leeg. Op een plank tikte een zwaar metalen polshorloge, met ernaast een paar euro. Voorts was er eigenlijk niets veranderd.

Bij het Brusselse OCMW zeggen ze dat de daklozenorganisatie Casu voor de Marokkaan zorgde. ‘Regelmatig gingen we langs’, zegt Pascale Peraita van Casu. ‘Maar het was zeer moeilijk om contact te leggen met de man. Hij weigerde alle hulp. Af en toe aanvaardde hij alleen een kop thee, maar hij vertoonde geen tekenen van verzwakking.’

Elhassan Ougfa is geen uitzondering. Volgens het Collectief voor Straatdoden overlijden jaarlijks een dertigtal daklozen in de Brusselse straten. Hun gemiddelde leeftijd is 46,6 jaar. Elhassan Ougfa was 35. Maureen Jordens van het Collectief: ‘Eerst zoekt de stad uit of Ougfa nog familie heeft. Misschien willen zij het lijk wel repatriëren naar Marokko. Als er geen familie is, organiseert de stad de begrafenis. Wij trachten dan wat mensen te mobiliseren om erbij aanwezig te zijn.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: