Onderwijs belangrijk in strijd tegen zelfmoord bij jongeren

9 juli 2008 at 13:28 (België, Preventie)

09/07/08 13u28 | Bron: HLN.be

Het onderwijs kan een belangrijke rol spelen in het terugdringen van het aantal zelfdodingen onder jongeren. Dat is de centrale boodschap van een resolutievoorstel van de Vlaamse parlementsleden Hans Schoofs (Open Vld) en Stern Demeulenaere (Open Vld).

Probleem
De cijfers bewijzen de omvang van het probleem. Wekelijks ondernemen in ons land 100 jongeren een zelfmoordpoging. Gemiddeld sterft er in België 1 jongere per week door zelfdoding. Ons land telt binnen Europa het hoogste aantal zelfdodingen na Finland. In Vlaanderen is zelfdoding na verkeersongevallen zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren onder de 24 jaar.

Breed maatschappelijk debat
De Vlaamse liberalen pleiten voor een breed maatschappelijk debat over het fenomeen. In het najaar organiseert de commissie Welzijn van het Vlaams parlement hoorzittingen met allerlei experts over het thema zelfdoding. Maar volgens de Vlaamse liberalen kan ook het onderwijs een belangrijke rol spelen bij de preventie van zelfmoord.

Globale aanpak
In de resolutie “omgaan met zelfdoding in het onderwijs” vraagt de Open Vld dat de Vlaamse regering en met name minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) werk zou maken van een globale preventieve aanpak rond zelfdoding in het onderwijs. Om tot zo’n globale aanpak te komen, is er wel meer onderzoek nodig naar de mentale gezondheid van de Vlaamse jongeren. Zo’n onderzoek zou wat meer duidelijkheid kunnen geven over de redenen waarom jongeren zelfmoord plegen.

Leraar speelt cruciale rol
Daarnaast speelt de leraar een cruciale rol. Het is belangrijk dat de leraar tijdig de ‘waarschuwingssignalen’ van leerlingen herkent. Het is niet de bedoeling dat de leraar zelf een diagnose opstelt, wel dat hij aan de alarmbel kan trekken. Om de leraren die taak te laten uitvoeren, moet er in de lerarenopleiding wel meer aandacht gaan naar het thema zelfdoding. “Ik weet dat men in het onderwijs vaak het gevoel heeft dat men overbevraagd wordt. We zijn niet blind voor dat probleem, maar dit thema is gewoon te belangrijk”, legt Open Vld-voorzitter Bart Somers uit.

Draaiboek
Het voorstel moet de onderwijsnetten ook aansporen om scholen uit te rusten met een soort draaiboek rond zelfdoding. Zo’n draaiboek is een document dat de scholen niet alleen helpt om zelfmoorden te helpen voorkomen, maar dat ook aangeeft hoe scholen kunnen reageren in het geval van een zelfdoding onder de leerlingen. Nu heeft nog maar 1 op de 40 scholen (2,5 procent) zo’n draaiboek.

Initiatieven uitbreiden
Daarnaast vragen de liberalen om initiatieven zoals de rouwkoffer uit te breiden. Een rouwkoffer is een instrument dat de leerkracht kan helpen om thema’s als dood en rouw bespreekbaar te maken in de klas. Dit kan volgens Open Vld makkelijk uitgebreid worden naar het bespreekbaar maken van het verlies door zelfdoding. (belga/tdb)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: