10% van failliete ondernemers wil zelfmoord plegen

15 juli 2008 at 00:03 (België, Nederland, Onderzoek)

De Unie voor Zelfstandige Ondernemers (Unizo) vraagt aandacht voor de problemen van ondernemers die geconfronteerd worden met een faillissement. “Onder hen lopen er heel wat rond met zelfmoordplannen”, stelt Unizo in een persbericht.
Tussenstap, de begeleiding van Unizo en het sociale verzekeringsfonds SVMB voor gefailleerden, doet overuren. Sinds de start eind vorig jaar, ontfermde de vzw zich al over 229 ondernemers die recent failliet gingen. Volgens UNIZO worden de problemen van gefailleerden onderschat.

Zelfmoordplannen

Nederlandse collega’s van Tussenstap schatten dat één tiende van alle gefailleerden met zelfmoordplannen rondloopt. Belgisch onderzoek naar dit fenomeen ontbreekt, maar onder de gefailleerden die vzw Tussenstap bezoekt, bevinden zich wel wanhopige ondernemers die in één klap huis, zaak en gezin kwijt zijn.

Volgens de meest recente Belgische cijfers leeft in ons land tien procent van de actieve zelfstandigen in armoede. Dat is drie keer zoveel als de actieve werknemers. Unizo vraagt daarom meer aandacht voor de vaak verborgen en te weinig besproken armoede bij zelfstandigen.

Verzekering

Vaak blijkt vooral een faillissement de voorbode van armoede voor de betrokken zelfstandigen en hun gezin. De faillissementsverzekering, een vangnet voor gefailleerden, wordt nauwelijks gebruikt. Unizo dringt bij de federale overheid aan op een bekendmakingcampagne. Daarin moeten ook initiatieven zoals Tussenstap opgenomen worden, meent Unizo. De ondernemersorganisatie pleit ook voor een betere sociale en economische opvang na een faillissement.

Bron: Het Belang van Limburg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: