Meer suïcide in geplaagde Belgische samenleving

30 juli 2008 at 17:03 (België, Nederland, Onderzoek)

Crises als de affaire-Dutroux en politieke onrust zouden er de oorzaak van kunnen zijn dat het aantal zelfmoorden in Vlaanderen twee keer hoger is dan in Nederland. België scoort laag op de geluksbarometer, zegt demograaf Luc Bonneux die het aantal suïcides in beide landen heeft onderzocht.
Bonneux deed zijn onderzoek samen met collega Corina Huisman. De resultaten staan vrijdag in het tijdschrift Demos.

De zelfmoorden in Nederland en Vlaanderen zijn in het onderzoek uitgedrukt in verloren levensjaren. Per duizend inwoners verliezen Nederlandse mannen 2,8 levensjaren aan zelfmoord, de mannelijke Vlamingen 6,1. Bij de vrouwen is dat 1,1 tegen 2,0. Het komt er op neer dat Vlamingen twee keer zoveel zelfmoord plegen als Nederlanders.

Een echte verklaring voor het hogere aantal zelfmoorden in zijn vaderland, heeft Bonneux niet, zei hij woensdag. Mogelijk heeft het te maken met het Nederlandse zelfmoordbeleid dat gericht is op preventie, begeleiding en crisisopvang. België heeft vrijwel geen beleid ten aanzien van suïcide, zegt de onderzoeker die werkt bij het Nederlands interdisciplinair demografsich instituut NIDI in Den Haag.

“Ik denk dat de grijze cellen in Vlaanderen de afgelopen jaren veel meer bezig zijn geweest met de ene crisis na de andere. Daardoor zijn onderzoek en beleid ten aanzien van zelfmoorden afwezig”, aldus Bonneux.

Volgens hem kan een algemeen gevoel van onvrede over de samenleving de druppel zijn voor mensen die toch al overwogen zelfmoord te plegen. De politieke crisis rond de Belgische regering kan daarbij ook een rol hebben gespeeld. De zelfmoordcijfers in Vlaanderen zijn overigens de afgelopen maanden iets gedaald.

Bonneux en Huisman onderzochten niet alleen het aantal sterfgevallen door zelfmoord, maar ook die door verkeersongevallen. Het aantal verloren levensjaren door ongevallen is onder Belgische mannen 6,1 en onder Nederlandse mannen 2,8, bij vrouwen is dat 2,0 tegen 0,8.

Bron: De Telegraaf

Advertenties

1 reactie

  1. M Peeters said,

    Tja, als je natuurlijk, zoals Luc Bonneux, verklaart dat professionele psychologische behandelingen vaak geen behandelingen zijn, maar wel psychologische terreur, dan verwondert het me niet dat er zoveel zelfmoorden in België zijn.
    Met zo’n dwaze uitspraken die getuigen van onkunde, vergroot hij enkel de drempel tot professionele hulp, vergroot hij het stigma van mensen met psychiatrische problemen en zal dus het probleem van zelfmoord alleen maar toenemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: