Buurt bij spoor blij met aanpak zelfmoord

5 augustus 2008 at 02:56 (Burgers, Nederland)

Bron: Twentse Courant Tubantia door Bert Janssen.

Angelique Kunst
Politie en brandweer waren maandagmorgen druk met hulpverlening aan de Kettingbrugweg na een aanrijding tussen een auto en een trein.
Foto: Angelique Kunst
HENGELO – Aanwonenden van de Kettingbrugweg (tussen Hengelo en Enschede) vinden dat politieagenten en hulpverleners maandagmorgen, na de zelfdoding van een 41-jarige automobiliste, passend hebben opgetreden.

Passender in elk geval dan medio oktober 2007. Toen was een Enschedese moeder (37) op bijna dezelfde plek op het spoor gaan liggen en werd ze door een trein overreden. Zij bleek kort ervoor haar dochter (16) te hebben gedood in hun hobbywoning aan de Saasveldbrink.

“De vorige zelfmoord gebeurde rond half acht ’s morgens. De politie en hulpverlening kwamen toen met loeiende sirenes aanrijden.”

De stoffelijke resten van de vrouw lagen onbedekt langs en tussen de rails. “De kinderen uit onze buurt, die op dat tijdstip naar school moesten, zagen verschrikkelijke details. Die vergeten ze nooit meer. Wij hebben daarop als buurt een boze brief gestuurd. Kennelijk heeft dat geholpen”, stelt een bewoner, die gistermorgen rond kwart over zeven door ‘een doffe klap’ bij de spoorwegovergang werd gewekt. Die is beveiligd met halve bomen en knipperlichten.

De vrouw, die binnenkort 42 jaar zou worden, slingerde met een Ford Fiësta tussen de spoorwegbomen, van de kant van camping De Zwaaikom naar de Enschedesestraat. Haar auto werd vol in de flank gegrepen door de stoptrein die uit de richting Enschede kwam. De trein, een Buffel, mag ter plekke 80 kilometer rijden. De auto landde via een betonnen seinpaal in de spoorsloot.

De hulpverleners arriveerden dit keer zonder sirenes, zegt de buurman. “Ze rukten wel groot uit. Het was hier heel druk: drie, vier politieauto’s, twee van de brandweer, plus auto’s van het ongevallen-analyseteam. Ze maakten foto’s met een uitschuifbare camera. Maar alles gebeurde netjes; alles werd meteen met linten afgezet. Het bergen van de overleden vrouw, die in haar auto uit de sloot werd getakeld, werd afgeschermd voor omstanders.”

Het treinstel dat de auto had geraakt, stond even verderop drie uur op het baanvak met de passagiers er in. Ook het andere treinverkeer tussen Hengelo en Enschede lag ongeveer drie uur stil.

Medewerkers van baanvakbeheerder VolkerRail en Spectrum, dat technisch onderzoek naar gevaarlijke stoffen doet, onderzochten na de botsing of de gecrashte Ford olie of benzine op het talud of in de sloot had gelekt. Dat bleek mee te vallen.

Er zijn vaker zelfmoorden gepleegd bij de overgang in de Kettingbrugweg. Maar volgens de ervaren medewerker van VolkerRail was de – nu verdwenen – overgang in de Broeierdweg (iets meer richting Enschede) vroeger beruchter. “Daar zijn er tientallen voor de trein gesprongen.”

De politie geeft geen details over deze botsing; er was sprake van zelfdoding. Omdat veel betrokkenen de nasleep van de crash merkten, van buurman tot treinreiziger, besteden wij er aandacht aan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: