Toerist uit VS gedood in Peking

11 augustus 2008 at 02:45 (China, Sport)

Van onze correspondent Hans Moleman | Bron: De Volkskrant

PEKING – China heeft een bloedig eerste olympisch weekeinde achter de rug. Behalve een nieuwe aanslag in de moslimprovincie Xinjiang was er ook een steekpartij in Peking, waarbij een Amerikaanse toerist werd gedood.

De Amerikaan en zijn echtgenote werden zaterdag met een mes aangevallen door een Chinese man. De man overleed, de vrouw raakte ernstig gewond. De dader pleegde daarna zelfmoord .

Het incident gebeurde in de Trommel- en Beltoren, een van de grote toeristische trekpleisters van de stad.

De aanslag kwam hard aan bij de Amerikaanse mannenvolleyballers, want het slachtoffer, de 62-jarige Todd Bachman, was de schoonvader van teamcoach Hugh McCutcheon.

McCutcheon heeft zijn olympische werk laten vallen om voor zijn getroffen familie te zorgen. Zijn vrouw Elizabeth was eveneens bij de aanslag aanwezig, maar bleef ongedeerd. Haar moeder Barbara Bachman ligt ernstig gewond in een Pekings ziekenhuis.

De dader pleegde na de aanslag meteen zelfmoord door van de tweede verdieping van de Trommel- en Beltoren te springen. Volgens de Chinese staatsmedia betreft het Tang Yongming, een 47-jarige inwoner van Hangzhou, een miljoenenstad bij Shanghai.

Het is voorlopig gissen naar de motieven van de dader. De politie doet er geen mededelingen over, een onderzoek loopt. De Chinese regering neemt het incident hoog op. Het land beroemt zich er juist op dat je er als toerist overal veilig over straat kunt gaan.

Bachman en zijn vrouw en dochter droegen geen kleding of badges waardoor ze als familie van Amerikaanse Olympiërs te herkennen waren.

De steekpartij doet denken aan een wanhoopsdaad van een gestoorde. Die gebeuren vaker in China. Zo is het een paar jaar geleden voorgekomen dat een man met een mes een peuterschool binnenliep en in het wilde weg om zich heen ging steken. Ook was er iemand die een bus opblies.

De Chinese media gaan zelden dieper in op de achtergrond van dergelijke incidenten. Meestal wordt volstaan met de mededeling dat de betrokkene in de war was.

De Trommel- en Beltoren waren zondag gesloten. ‘Voor onbepaalde tijd’, zei een bewaker van de historische bouwwerken.

De Amerikaanse volleyballers wonnen zondag hun eerste wedstrijd tegen Venezuela. Ze hielden voor aanvang een minuut stilte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: