23-jarige pleegt zelfmoord nadat Sarkozy euthanasie weigerde

13 augustus 2008 at 18:59 (België, Medisch)

Een 23-jarige, zwaar gehandicapte Fransman heeft zondag zelfmoord gepleegd nadat hij van president Nicolas Sarkozy een antwoord had gekregen dat hij als negatief beschouwde op een brief waarin hij vroeg of hij “toestemming kreeg om te sterven”.

Laten sterven
Rémy Salvat, die lijdt aan een mitochondriale ziekte (zeldzame degeneratieve pathologie) sinds hij 6 jaar is, nam een overdosis medicijnen in zijn woning in Valmondois, vlakbij Parijs. In Frankrijk geeft een in 2005 ingevoerde wet in bepaalde gevallen het recht om ‘te laten sterven’ door alle behandelingen te stoppen, maar die wet laat dokters niet toe om actieve euthanasie uit te voeren.

Rémy Salvat…nam het heft in eigen hand nadat Sarkozy niet luisterde.
Foto: AFP


“Ik vraag u om uw persoonlijke mening opzij te schuiven en te stoppen doof te zijn..”

Foto: AFP

Doof
De jongeman schreef in mei een brief naar Sarkozy omdat zijn toestand erg verslechterd was . “Ik vraag of ik de toelating krijg om te sterven en me te verlossen uit mijn lijden”, schreef hij. “Ik weet dat er in Frankrijk geen wet is die medische teams toelaat euthanasie te plegen. Dat verhindert me om vredig te leven (…) De wet moet veranderen! Het probleem is dat u, meneer Nicolas Sarkozy, er niet over wil horen praten. Ik, Rémy Salvat, vraag u om uw persoonlijke mening opzij te schuiven en te stoppen doof te zijn”, concludeerde hij.

Debat
Op 6 augustus kreeg de jongeman een antwoord. “Om persoonlijke filosofische redenen, geloof ik dat dit ons niet toebehoort, dat wij het recht niet hebben om vrijwillig het leven te onderbreken”, legde Sarkozy uit. In een kort geluidsfragment dat hij heeft achtergelaten, vroeg de jongeman zijn ouders om “verder te gaan met zijn actie, zodat er een echt publiek debat komt over het recht op euthanasie en geassisteerde zelfmoord”, meldde zijn moeder Régine Salvat. Hij heeft verklaard aan het adres van Sarkozy: “U hebt me geen keuze gelaten”.

In de laatste jaren hebben nog diverse andere zieken het recht op euthanasie gevraagd en zelfmoord gepleegd nadat ze geen toelating hadden gekregen. (belga/bf)

Bron: HLN.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: